Locatie en Tijd

Woensdag 9:15 - 10:30  

Buurthuis Rosa,Malakkastraat 6, 3531 HM Utrecht

Wat houdt een Hatha Yoga les in?

Tijdens mijn Hatha Yoga les besteden we aandacht aan de ademhaling, opwarmen van de spieren, yoga houdingen (asana) en ontspanningstechnieken.

Een betere controle over je adem helpt je je emoties beter te begrijpen en te beïnvloeden. Met meer rust in je hoofd kun je iedere keer beter profiteren van de yoga houdingen die je uitvoert. Tijdens het beoefenen van yoga kun je merken dat de conditie van je lichaam per dag kan verschillen. Een gerichte warm-up tijdens de les helpt je lichaam op dat moment te verkennen en blessures te voorkomen. Voorbereid op de intensieve yoga asanas kun je je bloedcirculatie, zuurstof opname, werking van de klieren, hersens, spijsvertering en immuunsysteem optimaal stimuleren. Ook door je spieren aan het werk te zetten wordt je sterker en meer bewust van je lichaam. 

Goed om te weten als je yoga gaat doen

Het is aan te raden om yoga te beoefenen met een lege maag. Indien noodzakelijk eet een licht tussendoortje (banaan of yoghurt) 1-1,5 uur vooraf de les. Zorg ervoor dat je door de dag genoeg drink maar het liefst niet tijdens de les. Een kleine slok water tijdens de les kan geen kwaad maar extreem veel drinken zal alle processen die we in je lichaam op gang brengen weer afremmen. Maak je niet druk om “yoga kleding”. Doe gewoon een elastisch, ademend en comfortabel zittende kleding aan, zo dat je vrij kan bewegen. Neem wel een trui of een sjaal mee om warm te blijven tijdens de eind ontspanning. Gebruik voor de les geen parfum en bij voorkeur geen zwaar gegeurd deo. Je kan je eigen mat naar de les brengen of een mat op locatie kosteloos lenen. Laat kostbare eigendommen thuis. Yoga in Utrecht is niet aansprakelijk in het geval van schade of diefstal.

Je mag drie keer een proefles doen met korting. Kijk hier voor meer informatie over les(en) kopen

Waarom Yoga doen als je al aanandere sport doet?

Onze zenuwstelsel stuurt ons lichaam aan om op twee manieren te werken, namelijk in een actieve modus en in een ontspannen modus.

Actieve modus schakelt in wanneer we acties ondernemen, problemen oplossen en ons fysiek moeten inspannen. Denk aan je werk, intensief sporten, huishoudelijke taken, deadlines halen, kinderen opvoeden – kortom alle ballen in de lucht houden. In deze modus worden in ons lichaam stoffen (hormonen) geproduceerd die ons helpen om met de druk om te gaan. We merken deze modus aan bijvoorbeeld een hogere hartslag, meer bloed in de spieren of meer zweten. Tegelijkertijd gaat de spijsvertering (o.a. werking van de darmen) en zelfherstellende functies van ons lichaam omlaag. 

Ontspannen modus neemt over wanner we de kans krijgen om rustig, door de buik, te ademhalen zonder dat we de aandacht aan een opdracht of een taak hoeven te besteden. Denk aan een goede nachtrust of een moment dat je bijvoorbeeld ontspannen in de hangmat ligt zonder te piekeren over je werk. We herkennen deze modus bijvoorbeeld aan een rustiger ademhaling, een lagere hartslag en ontspanning van de spieren. In deze modus werkt de spijsvertering het beste: ons lichaam ruimt onnodige stoffen op en herstelt.

In ons dagelijks leven functioneren we met name in de actieve modus, zonder dat er een kwalitatief goede ontspanning of rustmoment tegenover staat. Regelmatige beoefening van Hatha Yoga helpt je jouw lichaam bewust in zowel de actieve als de ontspannen modus te brengen.


Locatie in Utrecht :

Malakkastraat 6KvK 66401771

BTW NL256729414B01